Vilka smaker passar ihop?
Alla smaker passar i en tårta, det är bara fantasin som sätter gränser! Men såklart finns det mer och mindre lyckade kombinationer. Jag brukar alltid ha minst en mousse i tårtan, det går att laga mousse av nästan vad som helst! En mousse baseras på vispad grädde och smaken man vill ha, t.ex. bär, frukt, choklad, vanilj, kola eller godis. Jag kombinerar gärna med en annan konsistens i den andra fyllningen som, t.ex. kräm, sylt, mos eller en curd.
Populära fyllningar:
jordgubbsmousse och vaniljmousse eller citronmousse
mangomousse, hallon och vaniljkräm
salt kolamousse, äppelmos och vaniljkräm
vaniljmousse och blåbärspuré
hallonmousse och chokladkräm
vaniljmousse och chokladkräm
lingonmousse och kinuskisås
rabarberkompott och vaniljmousse eller jordgubbsmousse
Nedan är en utmärkt länk med info om vilka smaker som gifter sig i tårtan! Därifrån brukar jag själv hämta inspiration om fantasin tryter.
Täydelliset makuparit?
Kaikki maut sopivat kakkuun, mutta tietenkin löytyy enemmän ja vähemmän suositut yhdistelmät. Laitan mielelläni ainakin yhden moussen täytteenä - mousse voidaan valmistaa mistä tahansa! Mousse koostuu kermavaahdosta ja esim. marjoista, hedelmistä, suklaasta tai vaniljasta. Toinen täyte saa olla eri koostumus, kuten hillo, sose, kreemi tai curd.
Suositut täytteet:
mansikkamousse ja vaniljamousse tai sitruunanmousse
mangomousse, vadelma ja vaniljakreemi
suolainen kolamousse, omenasose ja vaniljakreemi/-vaahto
vaniljamousse ja mustikkasose
vadelmamousse ja suklaavaahto
vaniljamousse ja suklaavaahto
puolukkamousse ja kolakastike
rabarperikompotti ja vaniljamousse tai mansikkamousse
(Yllä on linkki ruotsinkieliselle sivulle, mitkä maut sopivat yhteen. Siitä haen itse inspiraatiota ja ideoita jos oma mielikuvitus ei riitä.)